Μέτρα

1)  To γενικό απαγορευτικό (Lock  – Down), άρχισε παγκοσμίως από τον Απρίλιο του 2020 όπου 39 δισεκατομμύρια, μισός πληθυσμός της γης, ήταν σε απαγορευτικό. Από το τέλος Απριλίου 300 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και 200 εκατομμύρια Λατινοαμερικάνοι ήταν σε απαγορευτικό. Επίσης 300 εκατομμύρια στην Η.Π.Α. και 13 δισεκατομμύρια στην Ινδία.

   Στην Αττική η κινητικότητα στους δρόμους, σε σχέση με πέρυσι τον Μάρτιο, είναι αυξημένη κατά 50%.

   Επίσης ενώ τα καφενεία είναι κλειστά γίνονται συναντήσεις στα σπίτια φίλων και γνωστών. Υπ’ αυτή την έννοια το απαγορευτικό φαίνεται να αποτυγχάνει, επειδή δεν υπάρχει υπευθυνότητα. Όμως στην Νέα Ζηλανδία σχεδιάζεται απαγορευτικό από την προσεχή Κυριακή το βράδυ, επειδή απομονώθηκαν 3 «παράξενα» στελέχη του SARS COV-2. Πρέπει να δούμε αν υπάρχουν νέα στελέχη και στην Ελλάδα πράγμα πιθανό, γιατί όσο ο ιός μεταδίδεται τόσο αυξάνουν οι πιαθνότητες για μετάλλαξη. Πιθανώς να υπάρχουν Ελληνικά στελέχη.

2) Φαίνεται ότι δεν τηρούνται τα μέτρα αφ’ ενός και αφ’ ετέρου πιθανώς να υπάρχουν νέα στελέχη με αυξημένη μεταδοτικότητα. Η υπόθεση αυτή μένει να διερευνηθεί.

3) Για να αποκτηθεί το «τείχος ανοσίας», ως γνωστόν πρέπει να εμβολιασθεί το 60 – 70% του γενικού πληθυσμού. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται προς το τέλος του σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ρυθμούς εμβολιασμού.

4) Όσο δεν υπάρχει «ανοσιακό τείχος» και δεν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα ο ιός θα μεταδίδεται και κατά συνέπεια θα μεταλλάσσεται. Μερικά γνωστά στελέχη όπως της Αγγλίας και της Νοτίου Αφρικής έχουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και το ένα απ’ αυτά έχει και αυξημένη νοσηρότητα.

5) Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις προερχόμενες από το Ισραήλ, φαίνεται ότι το εμβόλιο της Pfizerείναι αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων κατά 80%. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκύπτουν από το εμβόλιο είναι κατά τα 2/3 λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων. Η τελική αποτελεσματικότητα, παρ’ όλα αυτά, επιτυγχάνεται και από την δράση των Τ και Β κυττάρων.  

6) Δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που λυσιτελώς να αντιμετωπίζει την νόσηση. Η χορήγηση βιταμίνης D, βιταμίνης C και ψευδαργύρου (Zn) φαίνεται ότι βοηθούν, επειδή μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων. Επίσης φαίνεται ότι βοηθάει η χορήγηση μονοκλονικών αντισωμάτων. Εν προκειμένω η ρεμδεσιβίρη μειώνει κατά 320% τον χρόνο ανάρρωσης. Οι παρενέργειες δεν είναι συχνές στο 10% των ασθενών παρατηρήθηκε ναυτία και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Επίσης η χορήγηση πλάσματος από νοσήσαντες κατά κάποιο τρόπο έχει αποτέλεσμα. Τελικώς πρέπει να σημειωθεί ότι η χορήγηση δεξαμεθαζόνης μειώνει την ένταση της φλεγμονής.

7) Στο συγκεκριμένο θέμα νομίζω ότι από την αρχή έχει δοθεί λανθασμένη εξήγηση.

Το πρόβλημα με την COVID – 19 είναι η «καταιγίδα» φλεγμονής που προκαλείται συνεχεία υπερπαραγωγής ιντερλευκινών οι οποίες, εκτός των αγγείων, επηρεάζουν την διαβατότητα των τριχοειδώνν αγγείων, που όταν αναφερόμαστε στο πνευμονικό τριχοειδή δημιουργεί βαρύ οξύ πνευμονικό οίδημα και βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια που πιθανώς να οδηγήσει σε διασωλήνωση και νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Βεβαίως το ποσό των ιντερλευκινών που θα παραχθεί καθορίζεται γενετικά και όχι ηλικιακά. Η ηλικία παίζει ρόλο ως προς τούτο : Δηλαδή αν δυο άτομα, ένα γηραιότερο και ένα νεώτερο αναπτύξουν τις ίδιας βαρύτητας αναπνευστική ανεπάρκεια, το νεώτερο άτομο, που συνήθως δεν πάσχει και από άλλα νοσήματα, έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει.

8) Να σοβαρευτούν. Η σοβαρότης δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν. Η βούληση να υποταχθεί στη λογική.