Σύνδρομο Long Covid

Σύνδρομο Long Covid : ένα οικονομικό, ατομικό και κοινωνικό πρόβλημα
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 

   Η πανδημία COVID – 19 χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη πολλών παραλλαγών που είναι, ως γνωστόν συνέπεια των πολλών μεταλλάξεων που γίνονται κατά τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η διαδοχική εμφάνιση των παραλλαγών και μεταλλάξεων προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα εμφάνισης μιας επιθετικής, μιας κακής μετάλλαξης που ή δεν θα ελέγχεται από την άνοσο αντίδραση ή που θα τροποποιεί την άνοσο αντίδραση.

   Ο ιός υπάρχει, αυτό πρέπει να τονιστεί, σε μερικές χώρες όπως στις Η.Π.Α. πολλοί συνάνθρωποι νοσούν και αρκετοί απ’ αυτούς πεθαίνουν. Βεβαίως τα συστήματα υγείας δεν πιέζονται όπως στην αρχή της πανδημίας. Δεν ζούμε τώρα σκηνές Μπέργκαμο της Ιταλίας. Κάτι τέτοιο μπορεί όμως να επαναληφθεί αν υπάρξει κάποια «επιθετική»  μετάλλαξη  που δεν θα αντιμετωπίζεται από την άνοσο αντίδραση.

   Όσο πιο συχνά πολλαπλασιάζεται ο ιός  τόσο αυξάνει η πιθανότητα μετάλλαξης. Γι’ αυτό θα πρέπει να περιορίζουμε την μεταδοτικότητα του ιού. Μην ξεχνάμε τον εμβολιασμό και τα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Σύμφωνα με το FDA των Η.Π.Α. ο εμβολιασμός για την COVID – 19 πρέπει να γίνεται κάθε έτος. Τα υφιστάμενα εμβόλια μας προστατεύουν και από την παραλλαγή Ο, κυρίως όμως από την βαριά νόσηση. Δεν αποτρέπουν την μόλυνση. Τα ιδανικά εμβόλια είναι αυτά που παρέχουν μακροχρόνια προστασία, προστατεύουν από όλες τις παραλλαγές και προστατεύουν και από την μόλυνση. Δηλαδή προσφέρουν ανοσία αποστείρωσης «sterilizing immunity». Τα εμβόλια αυτά ονομάζονται και «εμβόλια βλεννογόνου», γιατί σκοτώνουν τον ιό όταν βρίσκεται στον ρινικό βλεννογόνο. Αυτό το έλλειμμα των υφισταμένων εμβολίων είναι σημαντικό, διότι έχει φανεί ότι και στις περιπτώσεις πολύ ελαφράς νόσησης, αναπτύσσεται το σύνδρομο της Long COVID που δημιουργεί πολλά και βαρειά προβλήματα υγείας. Τέτοια είναι : καταστάσεις υπερπηκτικότητας, κυψελιδίτιδα που οδηγεί σε πνευμονική ίνωση, λαρυγγίτιδα, τραχηίτιδα, περικαρδίτιδα, ανοσμία, αγευσία, μείωση της ακουστικής οξύτητας, έντονη καταβολή, κατάθλιψη.   

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από Long COVID κάνοντας το ατομικό, κοινωνικό πρόβλημα. Οι πάσχοντες από Long COVID, λόγω των πολλών συμπτωμάτων δεν μπορούν να δουλέψουν οπότε δημιουργείται και οικονομικό πρόβλημα. Τα άτομα αυτά κάνουν πολλές νοσηλείες για ποικιλία προβλημάτων, όπως αναφέρθηκε, δημιουργώντας πίεση στα συστήματα υγείας. Υπ’ αυτήν την έννοια θα πρέπει στα ιατρεία Long COVID να γίνεται καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οι ασθενείς δεν μπορούν να δουλέψουν οπότε υπάρχουν και νομικά προβλήματα υποστήριξης και «πρόσκαιρης», συνταξιοδότησης. Από τα πιο πάνω φαίνεται ότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας  COVID – 19 δεν έχουν τελειώσει.

Προσοχή λοιπόν!