Ιώσεις

Οι ιοί, ο SARSCOV2 και εμείς

   Μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας της COVID – 19  και νέες μεταλλάξεις του ιού εμφανίζονται κυρίως στην Κίνα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στις Η.Π.Α. η υποπαραλλαγή της όμικρον ΧΒΒ1.5, γνωστή και ως Κράκεν είναι η αιτία για το 40% των νέων κρουσμάτων, ενώ πριν λίγες εβδομάδες το ποσοστό αυτό ήταν 4%. Δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες, όπως είναι φυσικό, ακόμη που να αξιολογούν την βαρύτητα της νόσησης που προκαλεί. Φαίνεται όμως ότι εξαπλώνεται ραγδαία, επειδή έχει την ικανότητα  εύκολης προσκόλλησης  που προφανώς οφείλεται σε παραλλαγή που αφορά την πρωτεΐνη S (ακίδα) με την οποία ο ιός  προσφύεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Όσον αφορά την Κίνα η δραματική αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην εγκατάλειψη της Zero – COVID πολιτικής λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων που προκάλεσε μετά την παρατεταμένη και αυστηρή εφαρμογή της.

Φαίνεται ότι το Κινεζικό εμβόλιο δεν έχει πολύ καλή αποτελεσματικότητα. Αλλά αυτό αποτελεί άλλης φύσεως πρόβλημα.

Το ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι στην Κίνα η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και κατά συνέπεια η εμφάνιση μεταλλάξεων και συνεχών παραλλαγών πολύ συχνή.

Το στέλεχος ΧΒΒ1.5 που αναφέραμε, πιθανότατα προέκυψε από ανασυνδυασμό  στελεχών της ‘όμικρον που περιέχει τουλάχιστον 7 γονοτύπους (Β.Ι.Ι.529) (BA.1) (BA.2) (BA.3),(ΒΑ.4) και ΒΑ.1 / ΒΑ.2

Το στέλεχος ΧΒΒ1.5 έχει δείκτη μετάδοσης 1.6 και είναι 120% πιο μεταδοτικό από την BQ1 παραλλαγή που μέχρι τώρα ήταν η πιο μεταδοτική.

Πρέπει να τονιστεί ότι η παραλλαγή ΧΒΒ1.5 έχει την ικανότητα να διαλανθάνει της ανόσου αποκρίσεως του οργανισμού, αλλά και από την δράση των εμβολίων. Επίσης και από τα αντισώματα της φυσικής νόσησης, αλλά και από αυτά που χορηγούνται θεραπευτικά.

   Σε όλο τον πλανήτη τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας έχουν ατονήσει γι’ αυτό οι ιοί έχουν αντεπιτεθεί. Το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνο. Ο συνδυασμός του ιού της γρίπης, του RSV και των άλλων αναπνευστικών ιών με τον SARS – COV – 2  μπορεί να σχηματίσουν ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα, για την δημόσια υγεία για όλο τον κόσμο, αλλά και ειδικά για την Ευρώπη που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

   Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω σε πολλές χώρες και στην δική μας, τα συστήματα υγείας δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν μια ταυτόχρονη έκρηξη κρουσμάτων κυρίως γρίπης και COVID – 19. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην Κίνα, αλλά και στην Βρετανία και Γαλλία. Ειδικά φαίνεται ότι το στέλεχος Kraken(ΧΒΒ1.5) είναι θέμα χρόνου να περάσει και στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε έκθεσή του τονίζει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η επίπτωσή του να είναι πολύ μεγάλη στην Ευρώπη. Ήδη η παραλλαγή Kraken έχει εντοπιστεί στις Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ισλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

   Από τα πιο πάνω φαίνεται ότι χρειάζεται προσοχή, χρειάζονται μέτρα ατομικής προστασίας και εντός Ελλάδας, αλλά και κατά τα ταξίδια σε άλλες χώρες.

Οι μάσκες στο σχολείο φαίνεται ότι είναι καλή ιδέα.

Καλό χειμώνα !

 

Κ.Β. Σπυρόπουλος

Ομ. Καθηγητής Πνευμονολογίας

Ιατρικής Σχολής Παν / μίου Πατρών