Ιατρική και Πολιτική

ΟΤΑΝ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

   Παρά τις «αξιόλογες» προσπάθειες των διαφόρων κρατών και κυβερνήσεων για γρήγορους εμβολιασμούς, πολλοί λόγοι επέδρασαν, κρατικές δυσλειτουργίες, αρνητές κ.λ.π. ώστε τα εμβολιαστικά προγράμματα να μην «τρέχουν» όσο θα έπρεπε.

   Υπάρχει επίσης το θέμα των παιδιών ηλικίας 0 – 15 ετών τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν εμβολιασθεί. Αποτελούν όμως το 41% του γενικού πληθυσμού της Αφρικής και το 23 – 25% της Β. Αμερικής και της Ευρώπης. Ο μέσος όρος του παιδικού πληθυσμού παγκοσμίως είναι περίπου 30%.

   Φαίνεται λοιπόν ότι το όριο του «ανοσιακού τοίχους» του 70% είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Όσο όμως δεν αυξάνει ο πληθυσμός των εμβολιασμένων, τόσο διασπείρεται ο ιός SARS CoV-2 και τόσο δημιουργούνται μεταλλάξεις στο γεννετικό του υλικό που δημιουργούν παραλλαγές του ιού, οι περισσότερες των οποίων είναι πιο «τοξικές».

   Οι συνηθέστερες ιδιότητες των παραλλαγών είναι : αυξημένη μεταδοτικότητα, αυξημένη νοσηρότητα, αυξημένη θνητότητα, ικανότητά τους να διαφεύγουν των διαγνωστικών tests, μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα, ικανότητα λοίμωξης σε εμβολιασμένους, ικανότητα πρόκλησης πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου (Long COVID-19), αυξημένη ικανότητα προσβολής ειδικών ομάδων όπως παιδιά, ανοσοκατεσταλμένοι κ.λ.π.

   Έχουν καταγραφεί αρκετές παραλλαγές όπως Α, Β, Γ, Δ, Ε, Κ, L, Theta, Lota κ.λ.π.

Η παραλλαγή Δ οφείλεται στη μετάλλαξη Β.Ι.617.2 και είναι 50 – 60% μεταδοτικότερη της Α η οποία είναι 50 – 60% πιο μεταδοτική από το βασικό στέλεχος της COVID-19. Εμφανίζει την μετάλλαξη στην Spike – πρωτεΐνη και εμφανίσθηκε τον Απρίλιο του 2021. Έχει ξαπλωθεί στις Η.Π.Α., την Ινδία, την Αγγλία, την Ρωσία, την Αυστραλία και τελευταία διασπείρεται και στην Ευρώπη. Τείνει δε να γίνει επικρατούσα παραλλαγή παγκοσμίως.

   Δυστυχώς μετά από τα πιο πάνω δεδομένα πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες, κατήργησαν τους περιορισμούς και τους ελέγχους στους κατόχους «πιστοποιητικού εμβολιασμού». Επιπλέον οι άνθρωποι συναθροίζονται δίχως κανένα προστατευτικό μέσο. Δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

  Πρέπει να τονισθεί βεβαίως ότι από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας το καλκαίρι, θα κριθεί η κατάσταση το χειμώνα. Η επικράτηση της υπερμετάδοσης μετάλλαξης Δ σε συνδυασμό με την μέτρια εμβολιαστική κάλυψη δεν αφήνει κανένα περιθώριο υπέρμετρης αισιοδοξίας.

   Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νέου επιδημικού κύματος τον Σεπτέμβριο, η ένταση του οποίου θα μετριασθεί αναλόγως προς τους εμβολιασμούς που θα έχουν προηγηθεί.

   Συνεπεία της μετάλλαξης Δ όπως αναφέρθηκε, αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε προβληματισμό. Η Βρετανία κατέγραψε ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων (26.000) και αύξηση διασωληνώσεων. Αυξητικές τάσεις παρόμοιες παρατηρούνται στην Ρωσία και την Τσεχία. Στην Ρωσία κατεγράφησαν χθες οι περισσότεροι θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας.

   Η μετάλλαξη Δ προσβάλλει επίσης σε μεγάλο βαθμό παιδιά και βρέφη.

   Η σωστή ανάγνωση της ιατρικής πάντα δεν συμφωνεί με τις επιταγές της πολιτικής. Δυστυχώς η πανδημία είναι εδώ γι’ αυτό οι γιατροί πρέπει να μιλούν μόνο τη γλώσσα της ιατρικής.